karate en budo
logo Stichting AIM

The making of

boek - geschiedenis van het karate in Nederland

Ook benieuwd hoe het karate in Nederland is ontstaan? Er is nu een boek verschenen bij MakotoPress die het verhaal vertelt van de pioniers. Een verhaal dat door de grondleggers zelf wordt verteld. Lees hoe het kyokushin, shotokan, wado, kempo, gojukai en gojuryu vanaf 1960 hun entree hebben gemaakt in Nederland en Belgie. Lees hoe het sportkarate de stijlen samen wist te brengen en hoe het wedstrijdkarate zich verder ontwikkelde.

Hardcover uitgave (beperkte oplage), veel nieuw fotomateriaal en 20 interviews met de grondleggers van het Nederlandse karate, 350 pagina over de introductie van Oosterse gevechtskunst in Nederland rond 1900, het judo als voorganger van het Nederlandse karate, de geschiedenis van de stijlgroeperingen, persoonlijke geschiedenissen, rivaliteiten, conflicten en samenwerking, organisaties die worden opgericht en weer verdwijnen, de opkomst van karate als wedstrijdsport, de introductie van het taekwondo en kobudo, de plaats van budo binnen de Nederlandse vechtsporten, en het ontstaan van full contact en kickboksen vanuit het karate.

Hardcover uitgave (beperkte oplage), 1e druk = UITVERKOCHT!!!

U kent wel een reservering doen




Karate in Nederland is NU beschikbaar

signeersessie danexamens Afgelopen woensdag 6 december zijn 500 exemplaren van het boek "Karate in Nederland" afgeleverd door onze drukker Graphius, die er een werkelijk prachtig boek van heeft gemaakt. Het boek is onderdeel van de serie Traditie in Beweging. Inmiddels zijn de eerste 450 exemplaren verkocht, zijn er een aantal presentie-exemplaren overhandigd, en is er tijdens de dan-examens van de Karatedo Bond Nederland een signeersessie geweest. Dat er zonder enige reclame in een week tijd zo veel animo voor het boek is, heeft mij verrast. Ik wil iedereen bij deze bedanken voor de vele positieve reacties. Ook heb ik een paar opmerkingen gekregen ten aanzien van de tekst. Ook daarvoor ben ik dankbaar. Een tekst is nooit af en kan altijd verbeterd worden. Voor wie het boek al heeft aangeschaft: veel leesplezier en prettige feestdagen!!!

Interview met Rinus Schulz

interview Rinus Schulz Rinus Schulz is een van de pioniers van het Nederlandse karate. Iemand die ik al heel lang graag een keer wilde spreken. Vanaf het moment dat Jon Bluming in 1961 begon met lesgeven in karate was hij erbij. Een paar weken geleden had ik contact met mijn karatevriend Jerry Smit. We hadden het over Rinus Schulz, die op de voorpagina van mijn boek staat.
"Ja, die zou ik graag een keer spreken Jerry, maar ik heb alleen geen idee hoe ik met hem in contact kan komen."
"Ome Rinus? Zeg maar wanneer je kunt."
Blijkt dat Jerry al een kleine 40 jaar contact met hem heeft. Ze woonden bij elkaar in de buurt. Jerry's vader trainde ook bij Tung Yen en had een goed contact met Schulz. Afgelopen maandag 16 oktober was het eindelijk zover en ging Jerry en ik bij hem op bezoek. Het werd een leuke avond. Twee dingen sprongen er voor mij uit. Op veel vragen die ik stelde over relaties tussen mensen, over wat er speelde in die tijd, kreeg ik steeds ongeveer hetzelfde antwoord:
"Ik heb me daar nooit voor geïnteresseerd. Al dat gekissebis vind ik niks. Ik was altijd aan het trainen."
Dat tekent wie hij is. Loyaliteit is het tweede punt. Door de jaren heen is Schulz altijd loyaal gebleven aan Jon Bluming en ook maandagavond vertelde hij met veel warmte en plezier over die tijd. Dat siert hem. Aan het eind van de avond kreeg ik nog een paar mooie foto's mee om te plaatsen. Van mijn kant was het natuurlijk erg leuk om hem te kunnen laten zien wat ik heb gemaakt. En dan die voorpagina waar hij op staat. Een prachtige foto uit 1964!!! Gemaakt tijdens een demonstratie voor de televisie.

Is nog even afwachten of dit interview nog mee kan in de eerste druk. We zijn druk bezig met de taalcorrecties en zitten tegen de deadline aan. Doe mijn best.

Ome Rinus, dank voor een onvergetelijke avond!!!

Op bezoek bij de drukker

bezoek aan de drukkerEr komt heel wat bij kijken als je een boek wil uitgeven. De zoektocht naar een goede drukker heeft heel wat hoofdbrekens gekost. Op internet vindt je talloze aanbiedingen, maar over het algemeen zijn dat allemaal tussenpersonen die het echte drukwerk weer bij andere partijen beleggen. De folders zien er allemaal heel mooi uit, maar je weet vooraf niet wat je gaat krijgen. Het servicemodel is dan vaak ook beperkt tot een website, een telefonische toelichting, en de mededeling: "het staat allemaal op onze website, kijk vooral goed wat je wil hebben". Dat wordt het dus niet. Je wil een drukker die alles in-huis drukt, waar je persoonlijk mee in gesprek kunt om af te stemmen, en waar je kunt zien hoe het gemaakt wordt. Daarvoor kwamen we in het Belgische Gent uit, waar Graphius al 80 jaar kwalitatief hoogwaarde producten uitbrengt. Graphius is een familiebedrijf en gespecialiseerd in het drukken van boeken. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van een milieuvriendelijk productieproces. Er wordt chloorvrij gebleekt en gedrukt op verouderingsbestendig papier, waardoor onnodig en milieuverontreinigend transport wordt voorkomen. Op 4 oktober brachten we een bezoek aan dit mooie bedrijf.

Peggy Bayens is onze gastvrouw en na een kop koffie en een goed gesprek over wensen en mogelijkheden hoe het boek er uit moet komen te zien, krijgen we een rondleiding door de drukkerij. Hier werken enkele honderden mensen in ploegendienst in een grote fabriekshal met vele tientallen machines waar printplaten worden gemaakt, voor elke kleur één. Lange printstraten, machines waar papier wordt gevouwen, genaaid, gebonden, afgesneden, waar de kaften worden gemaakt enzovoorts. Stapels en pallets met papier en boeken die allemaal in een bepaalde fase van het verwerkingsproces zitten. Verschillende technieken van opdruk, de een nog mooier dan de ander. Het duurt nog even, maar straks lopen de mannen die hier werken met ons boek van de ene machine naar de andere tot er een piekfijn eindproduct uit komt. Kan niet wachten.