Karatedo
Elke cultuur, elke samenleving heeft zijn eigen methoden ontwikkeld om te overleven te midden van een haar vijandige omgeving en ongetwijfeld zal de noodzaak tot overleven en zelfverdediging aan de wieg hebben gestaan van de perfectionering van gevechtsstrategieën in de Aziatische krijgstradities. Zo is karate ook begonnen. In de loop van de tijd heeft dat karate een ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het uitermate goed geschikt is voor opvoeding en persoonlijke ontwikkeling. Het is bovendien ook nog heel leuk en uitdagend om te doen.
Van 1987 tot 2003 heeft de stichting karatelessen verzorgd op een aantal locaties in Amsterdam onder de naam Makoto. Hoewel de lessen goed bezocht werden viel het niet meer te combineren met andere activiteiten. Met name de toenemende werkdruk bij de nationale Leraren Opleiding van de KBN speelde daarbij een rol. Op dit moment ligt de nadruk bij de karate-activiteiten op het uitbrengen van publicaties. Als eerste grote publicatie is in december 2017 het boek Traditie in Beweging: De geschiedenis van het karate in Nederland (350 p.) verschenen. Als tweede grote publicatie zal in december 2020 het boek Van Samoerai tot Sony: De vele Gezichten van Japan (320 p.) verschijnen. Beide boeken worden uitgegeven door MakotoPress.
Hardcover uitgave Karate in Nederland UITVERKOCHT!!!
Hardcover uitgave De vele Gezichten van Japan (beperkte oplage), kostprijs € 37.95 (gratis verzending).
Meer info:
profiel André ter Veer
André ter Veer begon in 1978 met kungfu en shaolin kempo. In 1984 schakelde hij, in navolging van zijn leraar Harry de Spa, over op het Okinawa gojuryu karatedo van sensei Morio Higaonna. Het gojuryu was een game changer en bracht hem wereldwijd op velerlei plaatsen: van Nijmegen tot Hamburg en London, van San Diego en San Franscisco tot Tokyo en Alma Ata (in Kazachstan). Naast het volgen van talloze stages bij gerenomeerde gojuryu karateleraren als de sensei Higaonna, Teruo Chinen, James Rousseau, Bakkies Laubscher, Ernie Molyneux, George Andrews, Pieter Harms, en vele anderen, trainde hij ook veelvuldig bij andere karatestijlen mee om zijn kennis te verbreden en verdiepen. Van shotokan-sensei als Hirokazu Kanazwawa, Tajij Kase en Hiroshi Shirai, wado bij Tatsuo Suzuki, shitoryu bij Fumio Demura en Hidetoshi Nakahashi, en (last but certainly not least) koryu bij Patrick McCarthy. In de laatste 35 jaar vervulde André ter Veer tal van functies binnen nationale en internationale organisaties als de KBN, de NOGKA en de EOGKA. Als docent en cursusleider was hij ruim 15 jaar betrokken bij de Lerarenopleiding van de KBN. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op het uitbrengen van publicaties over karatedo en budo.
Op 19 april 1978 ben ik begonnen met kungfu bij sifu Fred de Kramer. De Kramer gaf een mengvorm van shaolin kempo, yoga en nog wat kungfu stijlen. De Stijl van de Aap, en van de Draak. Het was niet echt duidelijk wie zijn leraren en bronnen waren en hij deed daar altijd wat geheimzinnig over. In september van dat jaar kwam ik terecht bij Harry de Spa, die op dat moment les gaf in shaolin kempo. Ik heb een paar jaar beide stijlen getraind, maar ben toch vrij snel bij De Spa gaan trainen. Harry zou in de jaren die volgden een van mijn beste vrienden worden. Hij deed de HBO-opleiding pedagogiek, en later Wijsbegeerte aan de KU te Nijmegen. Ik studeerde Rechten aan de KU, vrije studierichting strafrecht en criminologie. We hadden veel gemeenschappelijke interessen en konden uren praten over sociologie, geschiedenis, filosofie, politiek, en uiteraard karatedo en budo. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij meestal een paar straatlengtes op mij voorlag. Harry was een paar jaar ouder en las alles wat los en vast zat. Daarnaast was hij als karateleraar in die beginjaren ook een rolmodel voor mij: groot, sterk, erudiet, en een enorme wil om dingen voor elkaar te krijgen. En daarnaast een heel prettig persoon waar ik vreselijk mee heb gelachen.
Nadat Harry De Spa in 1986 de overstap maakte naar het gojuryu karatedo van sensei Higaonna ben ik hem gevolgd en weer opnieuw begonnen met een wel heel andere karatestijl. Naast het karatedo heeft het Chinese quanfa altijd mijn belangstelling behouden, en heb ik in de 80'er jaren uitstapjes gemaakt naar het hung gar quanfa dat ik in Arnhem trainde bij Evert van der Meulen, en t'ai chi, dat ik in Nijmegen bij Henny van der Heijden trainde. Leuke tijd was dat. Een andere invloed uit die tijd is het Iyengar yoga dat ik vanaf 1982 met enige tussenpozen heb beoefend. Na mijn verhuizing naar Amsterdam in 1987 ben ik een jaar of 15 werkzaam geweest als leraar karatedo. Trainen bij Higaonna, en al die andere fantastische leraren van de IOGKF, was een openbaring. Dat heeft mij echt gegeven waar ik onbewust al die tijd naar op zoek was: een traditie waar je in kunt wonen.
In 1989 ben ik uiteindelijk afgestudeerd aan de KU Nijmegen. Omdat we altijd aan het trainen waren, of naar stages in het buitenland, en er ook nog wat geld verdiend moest worden, had mijn studie wat vertraging opgelopen. Dat kon nog in die tijd. Ik heb daarna mijn diploma Leraar Karate behaald bij de Karatedo Bond Nederland. Inmiddels zat ik ook in allerlei nationale en internationale commissies en besturen in de karatewereld. Leerzame periode. In die tijd heb ik diverse artikelen gepubliceerd in Nederlandse karate-tijdschriften als KO, Budo no Kokoro en de Taiko. In 1995 ben ik gevraagd als docent aan de nationale rijkserkende Leraar Opleiding van de KBN. Van 1995 tot 2011 heb ik aan de Opleidingen lesgegeven in de modules Organisatie & Reglementen, en Budoleer, de geschiedenis en filosofie van het karatedo en budo. Eind 90'er jaren heb ik samen met Gertjan Martens als cursusleider van de Leraar Opleiding van de KBN gefungeerd. Bijzonder inspirerende periode. Ik koester de contacten uit die tijd met het bestuur en het geweldige team leraren dat we hadden, en ook de contacten met al die talentvolle cursisten was zeer inspirerend. We hebben als groep echt wat teweeggebracht en het verschil gemaakt. In het kader van de opleiding heb ik een aantal syllabi gschreven voor de cursisten over de geschiedenis en achtergronden van karate en budo. Het is de bedoeling dat dit gaat uitmonden in een twee- of driedelige serie over karatedo en budo. Het deel dat gaat over het ontstaan van karate het Nederland is inmiddels af. Het deel dat gaat over de ontstaansgeschiedenis van het karate in Okinawa en Japan staat gepland voor 2018. Dat duurt allemaal wat langer dan aanvankelijk was gepland. Dat heeft alles te maken met een drukke agenda. Naast een volle werkweek als IT project- en portfolio manager ben ik ook nog steeds, of liever gezegd weer, aan het studeren aan de universiteit. Vorig jaar heb ik aan de UvA in Amsterdam mijn Bachelor Wijsbegeerte behaald. Geweldige studie met hele goede docenten en een zeer prettige universiteit. Kan ik iedereen aanraden. De komende paar jaar kan ik hopelijk wat meer tijd en aandacht geven aan de karate-publicaties. En er zal ook nog getraind moeten worden.