geschiedenis karate in Nederland
logo Stichting AIM

Stichting AIM

De geschiedenis van het karate in Nederland


Karatedo

Elke cultuur, elke samenleving heeft zijn eigen methoden ontwikkeld om te overleven te midden van een haar vijandige omgeving en ongetwijfeld zal de noodzaak tot overleven en zelfverdediging aan de wieg hebben gestaan van de perfectionering van gevechtsstrategieën in de Aziatische krijgstradities. Zo is karate ook begonnen. In de loop van de tijd heeft dat karate een ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het uitermate goed geschikt is voor opvoeding en persoonlijke ontwikkeling. Het is bovendien ook nog heel leuk en uitdagend om te doen.

Van 1987 tot 2003 heeft de stichting karatelessen verzorgd op een aantal locaties in Amsterdam onder de naam Makoto. Hoewel de lessen goed bezocht werden viel het niet meer te combineren met andere activiteiten. Met name de toenemende werkdruk bij de nationale Leraren Opleiding van de KBN speelde daarbij een rol. Op dit moment ligt de nadruk wat betreft karate-activiteiten op het uitbrengen van publicaties. Als eerste grote publicatie is in december 2017 het boek Traditie in Beweging: De geschiedenis van het karate in Nederland verschenen. Als tweede grote publicatie zal in december 2020 het boek Van Samoerai tot Sony: De vele Gezichten van Japan (320 p.) verschijnen. Beide boeken worden uitgegeven door MakotoPress.

De geschiedenis van het karate in Nederland

boek - De geschiedenis van het karate in Nederland

Ook benieuwd hoe het karate in Nederland is ontstaan? Er is nu een boek verschenen bij MakotoPress die het verhaal vertelt van de pioniers. Een verhaal dat door de grondleggers zelf wordt verteld. Lees hoe het kyokushin, shotokan, wado, kempo, gojukai en gojuryu vanaf 1960 hun entree hebben gemaakt in Nederland en Belgie. Lees hoe het sportkarate de stijlen samen wist te brengen en hoe het wedstrijdkarate zich verder ontwikkelde.

Hardcover uitgave (beperkte oplage), veel nieuw fotomateriaal en 20 interviews met de grondleggers van het Nederlandse karate, 350 pagina over de introductie van Oosterse gevechtskunst in Nederland rond 1900, het judo als voorganger van het Nederlandse karate, de geschiedenis van de stijlgroeperingen, persoonlijke geschiedenissen, rivaliteiten, conflicten en samenwerking, organisaties die worden opgericht en weer verdwijnen, de opkomst van karate als wedstrijdsport, de introductie van het taekwondo en kobudo, de plaats van budo binnen de Nederlandse vechtsporten, en het ontstaan van full contact en kickboksen vanuit het karate.

Reserveer nu het boek Traditie in Beweging: De geschiedenis van het karate in Nederland.
Hardcover uitgave (beperkte oplage), kostprijs € 34.95 (gratis verzending).


Meer info:


Facebook Reviews:

Wat een ontzettend gaaf boek. Leest heerlijk. En leuk dat ik erin vermeld sta. Dankjewel Andre ter Veer
Jerry Smit (wadoryu 6e dan)

Beste Andre, mijn complimenten voor het prachtige boek dat je hebt geschreven over de geschiedenis van het karate in Nederland! Voor degene die het karate een warm hart toedragen, een "must" om het aan te schaffen. Voor de prijs hoef je het niet te laten.
Wim Mallens (shotokan 4e dan)

Wordt (is) een klassieker. Mooi stuk werk: proficiat!
Curt Haagedoorn (kyokushinkai België)

KARATE IN NEDERLAND, PRACHTIG NIEUW UITGEBRACHT BOEK, GESCHREVEN DOOR Andre ter Veer over de geschiedenis van het Karate in Nederland met op pagina 106 een beschrijving en mooie foto van en over mijn vader Shihan Hub Alken en zijn toenmalige leerling, wijlen, Peter Wewengkang, toen nog oranje band. Osu
Roger Alken (shotokan 6e dan)

Beste Andre ter Veer,
Ik heb jouw boek vandaag ontvangen, KARATE IN NEDERLAND. Heel helder met wijsheid geschreven. Een boek met een hart en een ziel, heel bijzonder. Het boek is geschreven in een heldere en toegankelijke schrijfstijl met gevoel voor Karate-Do, En dan nog de prachtige lay-out, de foto op de omslag. Kortom, het boek is echt een aanrader voor iedereen die wil groeien in het Karate-Do. Ik wil je gewoon heel erg bedanken voor dit prachtige boek en alle wijsheid. Ik zal het absoluut meer dan 1x lezen.

Met vriendelijke groet,
Cor Vermelis (gojukai 7e dan)

Heb net de laatste pagina van 'Karate in Nederland' omgeslagen ... André, dit is echt ongelooflijk. Bedankt om ons zo'n indrukwekkend en interessant boek te geven! Domo Arrigato Ozogaimas! Deze krijgt een ereplaats in mijn bibliotheek!
Jelle Strybosch (kyokushinkai België)

Boekbespreking Ernst Peter Tamminga:

De afgelopen kerstdagen heb ik uitgebreid zitten lezen in het boek "Karate in Nederland" van Andre ter Veer. Hoe verder ik al lezend in het boek kom, des te meer bewondering krijg ik voor het werk dat André hier geleverd heeft. Meer dan 50 jaar karate/budo geschiedenis in Nederland in kaart gebracht op meer dan 350 bladzijden. Nu denk je bij een boek met 50 jaar geschiedenis al snel aan een opsomming van jaartallen en gebeurtenissen, maar niets van dit alles in dit werk. Naast een algemene geschiedenis van het karate gaat André in op de start van karate in Nederland, het bestuur en de diversiteit aan bonden in de karatesport, de nationale en internationale wedstrijden, coaches, sporters. En wel op zo'n manier dat het geen moment verveeld. De afwisseling van verhalende tekst met letterlijk weergegeven interviews met betrokkenen geven je het idee dat je er zelf bij bent, dat je de succes van bijvoorbeeld de jaren 70 van de vorige eeuw, zelf opnieuw beleefd, de afgunst en nijd tussen "mannetjes" van dichtbij kan volgen. Geen enkel moment is André belerend of velt een hard oordeel over hetgeen er gebeurde. En dat had makkelijk gekund als je naar bestuur, wedstrijden, aanpak e.d. kijkt, want daar zitten daar de nodige zwarte randjes aan. Hij is beschouwend kritisch en legt de vinger op de zere plek als het gaat om ego's, eigenbelang, "mijn stijl is beter dan de jouwe", het effect van commercie op keuzes, de rol van de eerste Japanse leermeesters, het nationalisme van de Fransen, de dubieuze rol van scheidsrechters in de bij internationale wedstrijden, enz. Kortom: dit boek een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor karate, of diegene die wil leren hoe je een boek vol geschiedenis op een prettig leesbare manier schrijft.